Kuduz
ponedeljak, 30 januar 2012 12:46
Kuduz

U sumornom ambijentu gradske periferije počinje priča o lokalnoj zavodnici koja se udaje za doskorašnjeg robijaša Kuduza, čoveka kojeg razapinju strasti. Početni nesporazumi i praštanja između supružnika, a zatim potere i svađe, mirenja i molbe, neminovno vode ovu vezu dvoje ljudi elementarnog naboja tragičnom završetku. On će izvršiti zločin. Za sve vreme ove burne veze odvija se plemenita, nežna i kristalno čista ljubav između poočima Kuduza i njegove petogodišnje pastorke.

O reditelju:
Ademir Kenović je univerzitetu u Sarajevu godine 1974. diplomirao engleski jezik i književnost s radom na temu Šekspir i film. 1972.-73. odlazi u SAD gde na Dennison univerzitetu, studira film, englesku književnost i umetnost. Od 1989. je profesor na ASU u Sarajevu. Kenović je učestvovao na brojnim projektima Televizije Sarajevo. Njegov film Ovo malo duše (1986.) otvorio je Filmski festival u Kanu. Drugi film Kenovića Kuduz (1989.) bio je nominovan za nagradu Felix, nagradu Evropske filmske akademije i dobio je Zlatnu Arenu na festivalu u Puli.

O scenaristi:
Abdulah Sidran je osnovnu školu, gimnaziju i Filozofski fakultet pohađao u Sarajevu. Uređivao omladinske listove i časopise, predavačke tribine, itd. Do aprila 1992, kad je počeo rat u njegovoj domovini, bio zaposlen na TV Bosne i Hercegovine, kao "vodeći dramaturg". Jedan je od najznačajnijih filmskih autora (scenarista) u eks-jugoslovenskoj kinematografiji ("Sjećaš li se, Doli Bel?", "Otac na službenom putu", reditelja Emira Kusturice, "Kuduz" Ademira Kenovića, itd.) Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Član je Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu. Živi i radi u Sarajevu.

DVD prodavnica...

Kuduz Kuduz Kuduz Kuduz
 
Baner